១- ការត្រៀមសំភារៈ
- ធុង ឬ ប៉ោត ដែលដាក់បានទឹកចំណុះ ១០ លីត្រចំនួន ១ ។
- បង្គី ចប រនាស់ អង្កត់ឈើមួយដុំសំរាប់វាយបំបែកអាចម៍គោឲ្យម៉ត់ ។
- គំរបដបទឹកបរិសុទ្ធមានចំណុះ ៥ មីលីលីត្រ ឬ ៥ សេសេ ។
- សំបកបាវក្រចៅចំនួន ១០ សំរាប់កន្ទក់ដែលមានទំងន់ ២៥ គីឡូក្រាម រឺ កន្ទេលកក់ រឺ ស្បៅ។
- បរិវេណលាយ និងផ្អាប់ជីគួរតែនៅលើផ្ទៃចាក់សាប ដើម្បីបង្កើនកំដៅ និងបង្កើនគុណភាពជី។
២- តារាងធាតុផ្សំជី
០១ | ចំបើងកាត់ខ្លីៗ ស្លឹកឈើស្ងួត (០.០២ ម) | ១០ រង្វាល់ បើរង្វាល់ជាបង្គី គឺ ១ បង្គីទាំងអស់ |
០២ | លាមកសត្វគ្រប់ប្រភេទសំដិលស្ងួតម៉ត់
(គោ ក្របី)
| ១ រង្វាល់ បើរង្វាល់ជាបង្គី គឺ ១ បង្គីទាំងអស់ |
០៣ | កន្ទក់ ឬ ដំឡូងមី | ១ រង្វាល់ បើរង្វាល់ជាបង្គី គឺ ១ បង្គីទាំងអស់ |
០៤ | ជីអង្កាមរស់ | ១ រង្វាល់ បើរង្វាល់ជាបង្គី គឺ ១ បង្គីទាំងអស់ |
០៥ | មេអាហារសត្វ | ៥ ភាគរយនៃ បរិមាណ ល្បាយទាំងអស់ |
០៦ | មេ EX-M (មេ អ៊ី អ៊ិក្ស អិម) | ២០ មីលីលីត្រ ស្មើនឹង ៤ គំរបដបទឹកបរិសុទ្ធតូច |
០៧ | កាកស្ករ (ស្ករបរិសុទ្ធ ឬ ស្កររងូ) | ២០ មីលីលីត្រ ស្មើនឹង ៤ គំរបដបទឹកបរិសុទ្ធតូច |
០៨ | ទឹកស្អាត ទឹកភ្លៀង ទឹកអណ្ដូងលូ ត្រពាំង | ១០ លីត្រ ស្មើនឹង ២០ ចំណុះដបទឹកបរិសុទ្ធតូច |
លក្ខណៈពិសេសនៃធាតុផ្សំជី
ចំបើងកាត់ខ្លីៗ ស្លឹកឈើស្ងួត (០.០២ ម) : ចំបើងសំបូរដោយជាតិអាសូត ០.៦ ភាគរយ ផូស្វ័រ ០.១ ភាគរយ ប៉ូតាស្យូម ១.៥ ភាគរយ ។ ដូចនេះចំពោះរុក្ខជាតិផ្សេងៗ កាលណា
យើងយកចំបើងទៅកប់គល់តាមរយៈសំយាបមែកមានសារជាតិគ្រប់គ្រាន់ តែបើមិនប្រើមេ អ៊ី អ៊ិក្ស អិម ទេ នោះវាមិនងាយកាច់បំលែងឡើយ ។
យើងយកចំបើងទៅកប់គល់តាមរយៈសំយាបមែកមានសារជាតិគ្រប់គ្រាន់ តែបើមិនប្រើមេ អ៊ី អ៊ិក្ស អិម ទេ នោះវាមិនងាយកាច់បំលែងឡើយ ។
យើងអាចយកស្លឹករុក្ខជាតិក្រៀមផ្សេងៗទៀត មកជំនួសចំបើងបាន ពិសេសស្មៅស្ងួត ស្លឹករុក្ខជាតិស្ងួតខ្លួនឯង ។
៣- ការផ្សំជី
+ វិធីលាយល្បាយផ្សំជី
- ក្រោយពេលកាត់ចំបើងខ្លីៗ ដំបូងយើងយកធាតុផ្សំជីពីលេខ ១-៦ ច្របល់ចូលគ្នាឲ្យសព្វជាល្បាយតែមួយ ហៅថាល្បាយ (ក) ។
- បន្ទាប់មកយើងចាក់ទឹក ១០ លីត្រ ចូលក្នុងប៉ោតផ្កាឈូក ហើយចាក់កាកស្ករ ២០ មីលីលីត្រ ស្មើនឹង ៤ គំរបដបទឹកបរិសុទ្ធ ។
- យើងកូរល្បាយទឹកឲ្យសព្វទើបយើង ចាក់មេ EX-M មានចំណុះ ២០ មីលីលីត្រស្មើនឹង ៤ គំរបដបទឹកបរិសុទ្ធនោះ បានជាល្បាយមួយ គេហៅថា ល្បាយ (ខ) ។
- យើងយកល្បាយ (ខ) ស្រោចលើល្បាយ (ក) រហូតដល់បានសំនើម ៥០ ភាគរយ (ដូចការធ្វើជីអង្កាមរស់) ។ ល្បាយនេះគេហៅថា ល្បាយ (គ) ។
- យកល្បាយ (គ) លើកជារង ឬថ្នាលឲ្យបានកំពស់ ២០ ស.ម ឯបណ្ដោយ និងទទឹងតាមតំរូវការរបស់លោកអ្នក ។ យកសំបកបាវក្រចៅមកគ្របពីលើរង ឬថ្នាលនោះ ជាការផ្អាប់
ល្បាយ (គ) រឺស្ងោរជីនេះតាមរយៈបាក់តេរី អ៊ី អ៊ិ អ៊ិក្ស ។ ការផ្អាប់ទុកមានរយៈពេល ១៧ ម៉ោង។ - យើងយកបាវក្រចៅចេញពីលើរង ឬថ្នាលឲ្យអស់ ហើយកាយបំបែករងឲ្យស្ដើងមានកំរាស់ប្រហែលនឹង ៥ ស.ម ឬ ១០ ស.ម ទុកសំដិលរយៈពេល ៥-១០ នាទី រួចលើករង
សារជាថ្មីដូចមុនម្ដងទៀត ។ - យើងត្រូវផ្អាប់បន្តរយៈពេល ៧ ម៉ោង បន្ថែម ទើបល្បាយ (គ) ក្លាយជាជីចំបើង ២៤ ម៉ោង ។
៤- ការយកមកប្រើ
- ក្រោយពេលសាបព្រោះគ្រាប់ដំណាំ ឬបន្លែផ្សេងៗរួចគេត្រូវយកជី EX-M ចំបើង ២៤ ម៉ោង ទៅគ្របពីលើថ្នាលបណ្ដុះដំណាំនោះ ឲ្យបានកំរាស់ ៣-៤ មីលីម៉ែត្រ ។
- ត្រូវប្រើកប់នៅក្នុងរណ្ដៅមុនដាំ (ល្បាយដី ៧០ ភាគរយ ឯជីចំបើង ២៤ ចំនួន ៣០ ភាគរយ ច្របល់ចូលគ្នា) ។
- ពេលរដូវក្ដៅគួរយកជីនេះមកដាក់ក្បែរៗគល់ដំណាំ ដើម្បីរក្សាសំណើមឲ្យបានយូរ (៥ស.ម)។
៥- ការថែរក្សាទុក
ជីស្ងួតចំបើង ២៤ ម៉ោង អាចរក្សាទុកបានរយៈពេល ១ ឆ្នាំ មិនត្រូវថ្ងៃ និងទឹក ។
៦- ការចំណាយ
ប្រើថវិកាតិចតួចបំផុត ហើយបាននូវជីដែលមានគុណភាពខ្ពស់សំរាប់ដំណាំ ។
៧- ផលប្រយោជន៍
- ដាក់គ្របគល់រុក្ខជាតិ ដើម្បីជួយបឺតសំនើមកុំឲ្យស្មៅដុះច្រើន និងជួយធ្វើឲ្យសារធាតុក្បែរនោះឆាប់រលួយក្លាយទៅជាជីរបស់រុក្ខជាតិ ។
- ជួយធ្វើឲ្យដីធូរ អាកាសធាតុចេញចូលបានល្អ ។
- ពេលស្លឹករុក្ខជាតិធ្លាក់ចុះ ជួយបំលែងឲ្យទៅជាជីយ៉ាងល្អ ។
- បណ្ដុះគ្រាប់បន្លែ ដើម្បីឲ្យគ្រាប់បានល្អ ពេលស្រោចទឹកគ្រាប់បន្លែមិនហូរតាមទឹក៕
(ដកស្រង់ចេញពី ខេមបូឌាអេចបេ្រសញូស៍)